perjantai 4. syyskuuta 2020

Aleksin tarina vaikuttamistoiminnassa


Hei,                                                                                              

Vapaaehtoisuudesta                                                                          

 Olen Aleksi Jusslin, olen Uudenmaan epilepsiayhdistyksen liikuntavastaava ja edustan VNY:tä (vammaisjärjestöjen nuorisoyhteistyön verkosto) Suomen nuorisokattojärjestö Allianssissa. Epilepsiayhteisön yhdistystoiminnassa olen ollut mukana lähes kymmenen vuotta. Aluksi olin mukana nuorten toiminnallisilla kursseilla ja tein vertaistukihenkilön tehtäviä, jonka jälkeen siirryin Uudenmaan epilepsiayhdistyksen hallituksen liikuntavastaavaksi.

Liikuntavastaavan tehtävässä järjestän epilepsiaa sairastaville henkilöille liikuntatoimintaa. Tätä on ollut esimerkiksi kuntosaliohjaus, jota olen tehnyt kuluneena syksynä ja sitä edeltävänä syksynä. Ohjausta järjestettiin kerran viikossa syksyn ja kevään ajan.

Laajempana kokonaisuutena viimeisen vuoden aikana olen pyrkinyt kehittämään epilepsiaa sairastavien ihmisten liikuntamahdollisuuksien yhteiskunnassamme. Tähän on sisältynyt esimerkiksi yhteistyöneuvottelut Easyfit-kuntosaliketjun kanssa, joista tuloksena epilepsiaa sairastavat henkilöt yhdistyksessämme saavat nyt ilmaisen liittymisen kuntosaliketjun jäseneksi ja maksavat kuukausittaisesta jäsenyydestä alennettua hintaa.

Vammaisjärjestöjen nuorisoyhteistyön verkosto

 VNY:n edustajana olen tuonut esille epilepsiaa sairastavien henkilöiden näkökulmia päätettäessä Suomen nuorisojärjestöjen yhteisiä kannanottoja ja näkökulmia. Kannanottoihin on kuulunut esimerkiksi uuden politiikan julistus, jossa toimin demokratian kehittäjät-työryhmän jäsenenä ja yhdenvertaisuus työryhmän varapuheenjohtajan tehtävässä. Uuden politiikan julistus sisältää 61 esitystä nuorten osallisuudesta. Se sisältää nuorten ja nuorisoalan asiantuntijoiden parannusehdotuksia nuorten osallisuuteen.

 Yhdenvertaisuusryhmän varapuheenjohtajana osallistuin esimerkiksi kansainväliseen vihanpuheenvastaiseen UNITED konferenssiin (kansainvälisen syrjinnän- ja rasisminvastainen konferenssi) ja OSCE (Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö) järjestämään koulutukseen.  Näissä paikoissa olen tuonut esille erityisesti vammaisten henkilöiden asemaan liittyviä näkökulmia ja painottanut rakenteellisia ongelmia, joita tulisi pyrkiä muuttamaan.

 Olen kokenut mielekkääksi työn epilepsiaa sairastavien aseman parantamiseksi, koska koen, että tasa-arvoisen ja eettisesti toimivan yhteiskunnan luomisessa on vielä paljon työtä.

Vapaaehtoistyössä minua motivoi erityisesti mahdollisuus vaikuttaa yhdistystoiminnan kautta yhteiskuntamme vammaisia ja pitkäaikaissairaita syrjiviin rakenteellisiin ongelmiin, sekä epilepsiaa sairastavien aseman parantamiseen.

Lähdin alunperin mukaan vaikuttamistyöhön, koska koin, että yhteiskunnassamme on asioita, joita voitaisiin pyrkiä tekemään paremmin. Kuitenkin jokainen voi olla mukana yhteiskuntamme toiminnassa jollain tavoin, eikä kenenkään osaamista ole syytä hukata jonkin pitkäaikaissairaiden vuoksi!

Suosittelen yhdistystoimintaa kaikille niille, jotka haluavat vaikuttaa asioihin yhteiskunnassamme. Vapaaehtoistyötä voi harjoittaa hallinnollisesti tai operatiivisesti esimerkiksi osallistumalla ja järjestämällä tapahtumia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Aiemmat kirjoitukset